Габрово

Габрово – ваканция сред природа и история

Вече сме ви разказвали за множество български градове и села, които поне веднъж трябва да посетите, тъй като красотата на България не може да се сравни с никоя друга страна. В този материал ще ви разкажем за един много интересен стар български град, а именно Габрово.

Той се намира в Централа България и е разположен в северното подножие на Шипченския дял, който е към Стара планина. Габрово е град, известен най-вече със своя Дом на хумора и сатирата, като има редица вицове за габровците. Близостта на Габрово до Шипка е една от основните причини този град да е посещаван от туристи през цялата година. Лятото там е хладно и приятно, а зимата пък е чудесна за ваканция и много емоции с близки и приятели.

В близост до Габрово обаче не се намира само Шипка, но и Националният парк Централен Балкан, Природен парк Българка, Соколският манастир Свето Успение Богородично, а също така Трявна, Дряново и Севлиево.

Габрово не може да се похвали с много скъпи и луксозни хотели, но пък има много кокетни къщи за гости, вили и семейни хотели, които ще ви предложат традиционния български уют, съчетан с модерните тенденции. Въпреки че Габрово е град, той е много подходящ за селски туризъм ,тъй като в землището над града има цели 19 села, кои от кои по-красиви и живописни.

Въпреки че си мислим, че България е малка и познаваме страната си, то за Габрово има толкова много неща, които не са известни на повечето хора. Там са създадени Първият учебен кабинет по физика, Първата метеорологична станция, Първата ученическа библиотека и още много подобни. Габрово също така си сътрудничи с ФЕКГ (Фондация на европейските карнавални градове), побратимен град е с Аалст (Белгия), Куманово (Македония), Тюн (Швейцария), Прешов (Словакия), Шеки (Азербайджан) и още други.

Разбира се, каквото и да говорим за Габрово, то ще е малко и няма да добиете ясна представа за този стар български град, така че по-добре да отделите 2-3 дена и да си подарите една различна ваканция сред природа и история.