Куала Лумпур

Куала Лумпур – В сянката на кулите близнаци

Куала Лумпур е икономически,административен и културен център на Малайзия.Той е разположен на многобройните хълмове по бреговете на реките Кланг и Гомбак в южната част на полуостров Малака.

Интересно: по време на Втората световна война градът е окупиран от японците.През 1957 г. Куала Лумпур става столица на Федерация Малайзия,а през 1963 г. на независима Малайзия.

Вижте интересни снимки от града тук!

В не толкова далечното минало,в края на 70-те години на ХХ в.,Куала Лумпур е малък град с ниски сгради.

Тогава зданията,които привличат вниманието на посетителите,са малко – Националната джамия и сградите от колониалния период.По онова време основната атракция за туристите са пещерите Бату,особено в периода на празниците Тайпусам.

Днес Небостъргачите,хотелите и модерните центрове се открояват на фона на малките храмове.

Видео от улиците на Куала Лумпур

Сред тропическата растителност право към небесата се устремяват небостъргачите,най известни от които са кулите близнаци „Петронас“.

Интересни данни

 

Те са най-високите сгради близнаци в света.Извисяват се на 451,9 м и имат 88 етажа.Те са централата на Националната нефтена компания на Малайзия.

Кулите са свързани помежду си с „въздушен мост“ между 41-вия и 42-рия етаж.Строежът им е завършен през 1996 г.

За туристите е лесно да се ориентират в Куала Лумпур,заради специфичния й устройствен план,който се различава значително от този на другите азиатски мегаполиси.Заслужава си да се посети Националният музей,разположен на входа на

Езерните градини,а също така и площад „Мердека“ и сградата на Парламента.Колониалните британски сгради са добре запазени и привличат много туристи.