Туризъм и почивка в Коста Рика

Коста Рика е държава в Централна Америка. Площта и е 51 100 км². На север граничи с Никарагуа, на югоизток-юг с Панама, на запад и юг с Тихия океан и на изток с Карибско море. Столица и най-голям град на Коста Рика е Сан Хосе.

Киматът на Коста Рика е тропичен и субтропичен. Има два основни фактора, които имат важно значение за определянето на климата в Коста Рика. Първо страната се намира в екваториалния пояс и вторият фактор са пасатите. Има два сезона дъждовен (зима) и сух (лято).

Дъждовният сезон е от май до ноември. За него са характерни слънчеви сутрини и топли дъждовни следобеди. Наричат го още „зеления сезон” (най-екзотичното време за почивка и туризъм в Коста Рика) вместо дъждовен, с цел да се привлекат повече туристи. През септември и октомври има проливни дъждове, които пълнят коритата на реките. От гледна точка на туризма този сезон си има своите плюсове и минуси. Плюсовете са: цените са на половина по-ниски, няма много туристи и въпреки от сезона времето е подходящо за плаж. Минусите са: въпреки всичко това си е дъждовен сезон и на някои места има обилни валежи, а това е причина за по-малкото слънце през деня.

Сухият период е от декември до април. За него са характерни сухите и топли слънчеви дни. През януари и февруари вятърът е хладен, а март и април са най-топлите месеци през годината. Вероятност за валежи има, но главно над екваториалните гори. Съществува значителна амплитуда между дневните и нощните температури: от 8°С до 10°С. Спрямо туризма също има силни и слаби страни. Основното предимство е, че докато в Европа и Северна Америка е зима в Коста Рика е лято. Главния недостатък са големия брой туристи и значително по-високите цени.

Относителната влажност на въздуха е много висока между 60% и 90%. Валежите на територията на източните части са над 3000 мм² и около 1500 мм² в западните части.

Важна роля за климата на Коста Рика имат пасатите. Те са преобладаващи ветрове в тропиците, духайки от областите с високо атмосферно налягане на север и на юг от тях към областта с ниско налягане над самия екватор. В северното полукълбо пасата духа от североизток, а в южното полукълбо – от югоизток.

Коста Рика има плажове на Карибско море и Тихия океан, като общо плажната ивица е 1290 км.

Тихоокеанската плажна ивица е дълга 1016 км. и е от бял и черен пясък. Температурата на водата е около 23°С през нощта и около 32°С през деня и е такава целогодишно. Мястото е идеално за гмуркане и сърфинг.

Карибската плажна ивица е дълга 212 км. и е известна с кораловите рифове. Плажът е обграден от гъсти гори. Температурата на водата през нощта е 21°С, а през деня е 30°С.

Туризмът в Коста Рика е един от най-бързо развиващите се икономически сектори, което се дължи на добре устроената система от национални паркове и защитени зони, заемащи близо 24% от територията на страната, както и на богатото разнообразие на флора и фауна и на множеството плажове.