село Шипково

Здравословна почивка в Шипково

Шипково е село, което се намира на 20 километра от Троян в живописната Стара планина и е едно от най-красивите кътчета в България. Преди много години първите заселници по тези земи дали наименованието му от шипковите храсти. През тежките години на османското робство в селото не е имало турци и тогава започнали да прииждат заселници от близки и далечни места, но както тогава, дори и сега няма малцинства. Селото има стъпаловидно разположение и е дълго 4 километра.

Започва да добива популярност, когато става курортно селище през 1946 година.

Създател на курорта е Кино Кънчев, който е първият откривател на лечебните свойства на минералната вода. Скоро селото добива огромна популярност и започва да бъде посещавано от много хора, които прииждат от всички краища на света.Шипково

Селото постоянно се развива и става любимо място за почивка и балнеолечение на стотици. Със своите минерални извори и хубав климат то е подходящо за посещение през цялата година, без значение от сезона. Гостите на селото ще останат очаровани от красотата на Балкана, чистия въздух и спокойствието, което мястото предлага. Очакват ги едни наистина хубави мигове, далеч от шума и забързаното ежедневие на големия град.

Село Шипково е едно наистина добро място за всички, които искат да се насладят на лечебните свойства на водата от минералните извори. В миналото добивали водата от естествения минерален извор и тя била малко по-топла от тази в днешни дни. Водата е приятна, с температура 18-35 градуса и е с доказани лечебни свойства. Подходяща е за пиене, за лечебни процедури и къпане в басейни. Успешно повлиява различни заболявания на деца и възрастни.

За спокойствието и уюта на посетителите на курорта има красиви и уединени къщи за гости, хотели, басейни, поликлиника, заведения за хранене и други. Селото постоянно се развива и всяка година привлича все повече посетители.